Home About ATSIP Registration Program Awards Venue Sponsors/Exhibitors
 
Presenters: Please send presentation materials to  Kcraft@tsass.com for electronic inclusion.

2018 Agenda

Sunday, August 12th
Time SESSION A:  GILPATRICK ABC SESSION B:  LAKESHORE  BALLROOM A SESSION C:  LAKESHORE BALLROOM B SESSION D:  LAKESHORE  BALLROOM C SESSION E:  MILWAUKEE ROOM AB SESSION F:  VUE NORTH  (21st FLOOR)
9:00am ATSIP Executive
Board Meeting
(Board Members Only)
   12:00pm Lunch on your own (60 minutes)
   1:00pm
   (90 min)


TRCC Roundtable #1
Karla Houston, Luke Johnson, Kara Peach
TIMELY HEALTH DATA, DATA INTEGRATION, ACTIONABLE INSIGHTS
Jeffrey Runge

DRUGGED DRIVING

Scott Ries,
Lori Edwards

A
NSI-D16
Tim Kerns
   2:30pm Break: on your own (30 minutes)
   3:00pm
  (90 min)
 
PRACTICAL DATA
INTEGRATION

Joe McCarthy

SPATIAL ANALYSIS OF
CRASH DATA WITH GIS

Jeff Dickey, Bethany Campbell

ROAD TO ZERO

Jane Terry
MMUCC ANNUAL MEETING
AND WORKING GROUP

Sarah Weissman Pascual,
Dr. John Siegler, Jenny Guarino
   6:00pm EVENING RECEPTION & POSTER PRESENTATIONS: ATRIUM;/ EXECUTIVE BALLROOM  (120 minutes)

Monday, August 13th
Time SESSION A:  GILPATRICK ABC SESSION B:  LAKESHORE  BALLROOM A SESSION C:  LAKESHORE BALLROOM B SESSION D:  LAKESHORE  BALLROOM C SESSION E:  MILWAUKEE ROOM AB SESSION F:  VUE NORTH  (21st FLOOR)
7:00am CONTINENTAL BREAKFAST: ATRIUM / EXECUTIVE BALLROOM (60 MINUTES)
   8:00am OPENING PLENARY: REGENCY BALLROOM (120 MINUTES)
 Director David Pabst, Bureau of Transportation Safety and the Governor’s Highway Safety Coordinator
Major Burrell , Wisconsin State Patrol
David Noyce, PhD, University of Wisconsin Madison Proving Ground
Frank Pintar, PhD,  Medical College of Wisconsin CIREN Ctr.
  10:00am BREAK: ATRIUM / EXECUTIVE BALLROOM (30 MINUTES)  DEDICATED EXHIBIT HALL TIME
 10:30am
 (90 min)

 



CHARGES, CONVICTIONS
& DRIVER HISTORIES RELATED TO COLLISON AND NON-COLLISION MOTORCYCLE CRASHES

Cara Hamann

A MODEL TO IMPROVE
TIMELINESS & GEOLOCATION DQ OF CRASH & CITATIONS

Ritchie Frederick

WISCONSIN IID PILOT
Andrea Bill





MAKING DECISIONS WITH DIFFERENT LEVELS OF DATA:
DO BETTER METHODS OR BETTER DATA =
BETTER DECISIONS?


Jerry Roche, John McFadden, Frank Gross,
Eric Green, Reg Souleyrette





MICHIGAN CRASH DATA -
THE PURSUIT OF QC

Sydney Smith

BENEFIT OF USING CRASH
REPORT IN SAFETY
ANALYSIS EXPERIENCE IN Lousiana

Xiaoduan Sun






THE NEW AND IMPROVED FHWA ROADWAY DATA IMPROVEMENT PROGRAM (RDIP)/ROADWAY DATA EXTRACTION TECHNICAL ASSITANCE PROGRAM (RDETAP)
Robert Pollack
BEST PRACTICES

USING SPATIAL ANALYSIS
OF CRASH DATA TO
TARGET ROAD SAFETY
ENFORCEMENT

Paul Durdin

COMPARING PERSONAL
INJURY SEVERITY SCORES
(KABCO) WITH INJURY
SEVERITY SCORES (ISS)

Pina Violano

USING GIS/LRS TO
DEVELOP TRANSPORTATION
MANAGEMENT PLAN (TMP)
DECISION SUPPORT
CAPABILITIES

Steven Parker
12:00pm LUNCH: REGENCY BALLROOM (90 MINUTES)
Speaker: Lieutenant Les Mlsna
1:30pm (90 min) TRIBAL CRASH DATA:
CHALLENGES &
OPPORTUNITIES FOR
IMPROVEMENT

Adam Larsen, Tom Bragan,
Jordan Vandjelovic


MOTORCYCLE SAFETY
IMPROVEMENTS:
EVALUATING A RARE CRASH
TYPE WITH LIMITED DATA

Yusuf Mohamedshah/
Bob Scopatz





PRACTICAL BUILDING BLOCKS OF SAFETY ANALYSIS

Stuart Thompson, Joe Hausman, Bob Scopatz
Tim Harmon, Bonnie Polin, Steve Anderson
USING DATA TO
DETERMINE A HIGH
VISIBILITY ENFORCEMENT
DOSAGE TO REDUCE
CRASHES

Sgt. James Williams

WISTransPortal
PREDICTIVE CRASH
RESEARCH &
DEVELOPMENT

Andrea Bill

USING MACHINE LEARNING
TO MAKE ANALYTICS
SMARTER

Jeremy Pate







LexisNexis Risk Solutions
Platinum Sponsor Showcase
BEST DATA VISUALIZATION
COMMUNITY MAPS

Andrea Bill

PROACTIVE NETWORK
ANALYSIS TO IMPROVE
HORIZONTAL CURVE
SAFETY

Carl O'Neil

ENHANCED CRASH DATA
DASHBOARD DESIGN

David Whitchurch
3:00pm BREAK: ATRIUM / EXECUTIVE BALLROOM (30 MINUTES) DEDICATED EXHIBIT HALL TIME
3:30pm (60 min)
PARTNERS IN MEANINGFUL ADJUDICATIONS - THE eVOLUTION OF eCITATION AND eADJUDICATION IN CONNECTICUT
Brian Pichnarcik,
Andrew Gallagher,
Richard J. Colangelo,
Stacey Manware


DATA INTEGRATION #1
Tim Kerns, Kate Shaw,
Jennifer Mathieu, Kalyn Hill
BUILDING A
TRANSPORTATION
ENTERPRISE DATA
PLATFORM FOR THE
21ST CENTURY

Mario Damiata
DATA INTEGRATION:
THE LONG ROAD AHEAD

Katherine Harmon

TENNESSEE'S JOURNEY TO A REAL TRAFFIC RECORDS STRATEGIC PLAN
Patrick Dolan
THE PEDESTRIAN SAFETY CHALLENGE: COUNTS, COUNTERMEASURES, AND COUNTDOWN SIGNALS
Tina Morgan, Carol Tan,
Daniel Carter,
Raghavan Srinivasan
5:00pm GRP A BUSES DEPART FOR HARLEY-DAVIDSON MUSEUM EVENT®
5:20pm GRP B BUSES DEPART FOR HARLEY-DAVIDSON MUSEUM EVENT®
6:00pm Harley-Davidson Museum® EVENT (180 MINUTES)

Tuesday, August 14th
Time SESSION A:  GILPATRICK ABC SESSION B:  LAKESHORE  BALLROOM A SESSION C:  LAKESHORE BALLROOM B SESSION D:  LAKESHORE  BALLROOM C SESSION E:  MILWAUKEE ROOM AB SESSION F:  VUE NORTH  (21st FLOOR)
7:00am CONTINENTAL BREAKFAST: ATRIUM / EXECUTIVE BALLROOM (60 MINUTES)
8:00am (60min) LOCATING CRASHES WITH
SQUL AND DotSPATIAL

Jeff Dickey

WISCONSIN ROADWAY
DEPARTURE CRASHES
NETWORK SCREENING

Boris Claros
UPDATE ON FHWA SHRP2
AND STAC ACTIVITIES AND
ENHANCEMENTS TO ROADWAY INFORMATION DATABASE (RID)

Carol Tan,
Yusuf Mohamedshah

OVERVIEW OF THE
PROBLEM DRIVER POINTER
SYSTEM

Frank Subalusky





ISSUES WITH DETERMINISTIC LINKAGES AND RECORDS MANAGEMENT
Daniel Graff
IMPLEMENTATION OF
VEHICLE ACTIVATED
ADVANCE STOP
WARNING SIGNS

Carl O'Neil

EVALUATING THE USE OF
FLASHING YELLOW
ARROWS FOR RIGHT
TURNS

Andrea Bill






SPONSOR SESSIONS



AVS:SAE DEFINITIONS &
NHTSA SPECIAL CRASH
INVESTIGATION

Jospeh Kolly,
Harold Herrera
9:00am BREAK: ATRIUM / EXECUTIVE BALLROOM (60 MINUTES) DEDICATED EXHIBIT HALL TIME
10:00am (60min)




NOTEWORTHY STATE
PRACTICES IN
TRANSPORTATION
SAFETY DATA

Robert Pollack
DETAILED ANALYSIS OF
WISCONSIN PEDESTRIAN
AND BICYCLE POLICE
CRASH REPORT
NARRATIVES

Robert Schneider

INTEGRATING CFA AND
EFA TO FIND ROBUST
PREDICTORS OF
PEDESTRIAN AND BICYCLIST
CRASHES

Farah Al-Mahameed





THE FUTURE OF
DEPLOYMENT AND
REGULATION OF ADS PANEL

Laura Myers, Randy Smith


IMPAIRED DRIVING IN
COLORADO: FIRST
RESULTS FROM A DATA
INTEGRATION INITIATIVE

Becky Bui


LINEAR RISK TERRAIN PREDICTING IMPAIRED DRIVING
Alicia Shipley





USING HSIS DATA TO
IDENTIFY LOW-COST
IMPROVEMENTS AND
EVALUATE SAFETY
IMPACTS OF HIGHWAY
INTERVENTIONS

Carol Tan, Frank Gross





HOW NEW ZEALAND DEVELOPED A DATA-DRIVEN NATIONAL SAFETY PROGRAM
Paul Durdin
11:15am (60min) ATRIUM / EXECUTIVE BALLROOM (60 MINUTES) EXHIBIT HALL TIME (For those not attending the ATSIP Member meeting) ATSIP Annual Meeting
12:15pm LUNCH:REGENCY BALLROOM (90 MINUTES)
Speaker: Kate M. Shaw, PhD
1:45pm (60min)


ELEMENTS OF EFFECTIVE
CRASH DATA
VISUALIZATION DESIGN

Bethany Campbell,
David Whitchurch
CASUAL ANALYSIS OF
CONTRIBUTING FACTORS
TO FREEWAY CRASHES

Zhi Chen

MODELING FREEWAY
CRASHES USING LANE-
SPECIFIC ARTIFICIAL
TRAFFIC DATA

Zhi Chen
TRAFFIC INJURY IMPACTS OF STREETCAR SYSTEMS: POLICE, EMS, AND CONTEXTUAL DATA FROM MULTIPLE CITIES
Robert Schneider

CROSS SYSTEM DATA LINKAGE: CONNECTICUT'S JOURNEY TOWARDS A
TRAFFIC INJURY SURVEILLANCE DATASET

Smruti Vartak
A CENSUS OF YOUNG
DRIVERS IN IOWA

Michelle Reyes

CHILD RESTRAINT &
INJURY IN NY CITY: A
COMPARISON OF TAXIS
& PRIVATE VEHICLES

Michael Bauer



STUDY ABOUT WORK
ZONE ACTIVITY
RECORDKEEPING

Yang Cheng

MAINTAINING THE ALL
PUBLIC ROADS NETWORK: ALABAMA'S USE OF A CRASH EVENT FOR NETWORK MANITENANCE

Randy Smith





TRCC ROUNDTABLE #2
Karla Houston, Luke Johnson
2:45pm BREAK: ATRIUM / EXECUTIVE BALLROOM (30 MINUTES)
3:15pm (60min)





TRAFFIC INCIDENT MANAGEMENT EVERYDAY COUNTS
(EDC4)
Marty Pollock, Jeffrey King
SPATIAL ANALYSIS OF
RURAL CRASHES AND
THEIR EFFECT ON CRASH
SEVERITY

Bethany Campbell

INCREASING OUTREACH
AND THE VISIBILITY OF
DATA RESOURCES
THROUGH THE USAGE
OF SOCIAL MEDIA

Mary Churay





SEAT BELT USE AMONG
FATALLY INJURED U.S.
WORKERS: ANALYSIS
OF CFOI/FARS MATCHED
DATA

Rosa Rodriguez-Acosta
AUTOMATING THE
PROCESS OF IDENTIFYING
LINE OF SIGHT
OBSTRUCTIONS

Kelvin Santiago

SIGNALIZED INTERSECTION
DATABASE FOR SAFETY
ANALYSIS OF LEFT TURN
SIGNAL PHASIGN IN WI

Boris Claros





IMPROVED EFFICIENCIES THROUGH ELECTRONIC DATA A NHTSA'S PED/BIKE ASSESSMENT
Michael D. Frenchik,
Tom Bragan





DATA INTEGRATION #2
Mandy White, Kate Shaw,
Luke Johnson
4:30pm (75min)   DOT/TRCC  TOWNHALL MEETING
Tina Morgan, Mike Griffith, Steve Smith

Wednesday,  August 15th
Time SESSION A: GILPATRICK ABC SESSION B: LAKESHORE BALLROOM A SESSION C: LAKESHORE BALLROOM B SESSION D: LAKESHORE BALLROOM C SESSION E: MILWAUKEE ROOM AB SESSION F: VUE NORTH (21st FLOOR)
7:00am CONTINENTAL BREAKFAST: ATRIUM / EXECUTIVE BALLROOM (60 MINUTES)
8:00am (90min)
UPDATING A STATES
CRASH REPORT FORM. IT'S
EASIER THAN HERDING
CATS…HONEST!

Ryan Klitzsch

ROADWAY SAFETY MANAGEMENT SYSTEM IN CT: Data Integration, Analysis, Validation and Implementation
Dr. Kai Wang, Shanshan Zhao





 SAFETY DATA
INITIATIVE: HOW CAN
WE HELP YOU?

Paul Teicher

WISCONSIN SAFETY
SCREENING ANALYSIS (SSA)
AUTOMATION

Steven Parker
RADAR-BASED VEHICLE
DETECTION TO
CONTINUOUSLY MONITOR
VOLUME AND SPEED AT
SIGNALIZED INTERSECTIONS

Kelvin Santiago

OVERVIEW OF FATAL
MOTOR VEHICLE CRASHES IN ILLINOIS

Mehdi Nassirpour

SCCATTS AND SCUTTIES
PRESENTATION

Wilson Matthews





MODERNIZATION OF
WI CRASH

Andrea Bill

IMPLEMENTATION OF
STATE OF HAWAII
ADVANCE CRASH ANALYSIS
(SHACA) SYSTEM

Shaira Allosada, Gerald Dildine




THE STATE OF STATES'
CRASH DATA
CAPABILITIES AND MIRE
FDEs, OH MY!

Sarah Weissman, Robert Pollack, Carol Tan

LEADING PRACTICES IN
THE USE OF THE HIGHWAY
SAFETY MANUAL:
US DOMESTIC SCAN 16-01

Samual Sturtz





DOT TECHNICAL
ASSISTANCE PROGRAM

John Siegler, Bob Pollack,
Jenny Guarino,
Richard Brown
9:30am BREAK: ATRIUM / EXECUTIVE BALLROOM (30 MINUTES)
10:00am (30min) Closing Session
11:00am BUSES LOAD FOR CIREN CTR
11:30am LUNCH SERVED AT CIREN CTR (45 MIN)
12:15pm 3 Groups/3 Section Tour: Discussion, Facility Tour, Sled Test * Crash test for entire group target time 1:00pm
4:00pm BUSES TO LEAVE AND RETURN TO THE HYATT REGENCY NO LATER THAN 4:30 PM










 

 

logo
Quick Links

Home
ATSIP
Contact

Chris Osbourn

forum@atsip.org
Connect


fb_logo   linkedin